שיחה משפחתית

מהי שיחה משפחתית

השיחה המשפחתית הינה מפגש קבוע של המשפחה כדי לדבר על דברים שמעניינים אותנו וחשובים לנו. ההשתתפות הינה זכות ואינה בכפייה.  נפגשים אחת לשבוע- שבועיים לשיחה משתפת ומקרבת. בשיחה המשפחתית יכול כל אחד מן המשתתפים להביע את רעיונותיו, דעותיו ותלונותיו כשהשאר מקשיבים לו / לה.

השיחה הראשונה                                                                         

השיחה הינה הזמנה לשיח של כבוד הדדי בין בני המשפחה. אחד ההורים או שניהם יחד, יוזמים את השיחה ומזמינים את הילדים להצטרף.                                                          רצוי שהפגישה הראשונה תחווה כחוויה נעימה של רוגע , כיבוד טעים, אוירה נינוחה, מקום נח. רצוי מאוד לשמור טענות ותלונות לפגישה הבאה ואפילו לזו שאחריה.

השיחה הראשונה קובעת את ההצלחה של הנוהג החדש, היא הבסיס לאווירה של הפגישות הבאות.  על ההורים להיות במקום בזמן שנקבע.

על ההורים להימנע מלקחת סמכות מאחר והפגישה היא מפגש השווים, ומטרת השיחה היא להדגיש את שוויון הערך.                                                                                                                      יש לברר אם המועד שנקבע מתאים לכולם, ובאותה ההזדמנות לקבוע עבור השיחות הבאות לכל שיחה "יושב ראש" או "אחראי" הממחיש את השוויון בין בני המשפחה ומאפשר לכל אחד להתנסות וללמוד כיצד לשאת תפקידים. ניתן לקבוע תור בין כל בני הבית.

את הנושאים אפשר לבחור מתוך תיבת רעיונות שבני המשפחה ימלאו במהלך השבוע. אפשר להחליט שמי שמנהל את הדיון הנוכחי הוא שייבחר את נושא השיחה.

איך נדע מי מנהל את השיחה?                                                                                        

את השיחה הראשונה ינחה אחד ההורים, כדי להדגים כיצד היא אמורה להתנהל. בפעמים הבאות ינחו אותה הילדים. אותו "אחראי" יכול למשל לחבוש כובע, להחזיק שרביט, שאותו יעביר מאחד לאחד בזמן הדיבור, וכו'.

נוהגים                                                                                                  

 המשפחה בוחרת את נוהגיה.  כאשר אחד מבני המשפחה מדבר איש אינו מפריע, אין לדרבן או להכריח את הנוכחים לדבר, ההשתתפות הינה זכות ולא חובה, אפשר להחליט החלטות גם כאשר לא כולם נוכחים, כל החלטה ניתנת לשינוי, ביטול פגישה או קריאת חירום דורשת הסכמה מלאה של כל בני המשפחה, כל אחד יכול להצטרף ולעזוב בכל עת, כאשר אין החלטה אפשרי לדחות לפגישה הבאה ולנסות שוב להעלות את הנושא.

ההורים חייבים לכבד את השיחה המשפחתית ע"י הופעתם בזמן, ע"י רצף של שיחות וקביעות של מפגשים. 

הכי חשוב – אל ייאוש אם הפגישות אינן מתנהלות כראוי.                                       

מטרתה של השיחה היא לכונן יחסים טובים יותר, נעימים יותר, ומסודרים. 

הרקע התאורטי והבסיסי הוא – שכל המשפחה הנם שווים מבחינת יחס של כבוד והתחשבות ברגע, שהילדים מרגישים שנוהגים בהם כראוי אז מתקבל שיתוף הפעולה.

בחברה דמוקרטית על המשפחה להיות דמוקרטית אם ברצונה לחיות בהרמוניה ובשלום.

המשפחה הינה מעבדה לפיתוח גישות, רגשות, הרגלים ודרכי התנהגות.

במידה והמשפחה פועלת באופן יעיל , (ידידותי, הגיוני, מעורר כבוד) כך ילמדו הילדים להתנהג באותה הדרך ולהיות בעלי אחריות ותושייה.

פוטנציאל חיובי כזה טמון בכל הילדים, וע"י שימוש נכון יכולה השיחה המשפחתית לעורר ולחזק תכונות חיוביות.